Scheurkalender bestellen
29-06-2024 / 30-06-2024

Waarom moeten ouderen meer eiwitten eten dan jongeren?

Waarom moeten ouderen meer eiwitten eten dan jongeren? Dit is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder veranderingen in lichaamssamenstelling, spiermassa en eiwitmetabolisme die optreden bij veroudering. Eiwitbehoeften kunnen ook variëren op basis van individuele gezondheidstoestand en fysieke activiteit.

Het idee dat ouderen meer eiwitten moeten innemen dan jongeren is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder veranderingen in lichaamssamenstelling, spiermassa en eiwitmetabolisme die optreden bij veroudering. Eiwitbehoeften kunnen variëren op basis van individuele gezondheidstoestand, fysieke activiteit en andere factoren.

Mensen verliezen vanaf een leeftijd van 50-60 jaar spiermassa en wel zo’n 1-3,5% per jaar, we noemen dit sarcopenie (letterlijk spier-tekort). Op een leeftijd van 80 jaar kan iemand dus makkelijk 50% van zijn spiermassa verloren hebben. Spiermassa is echter belangrijk voor de metabole gezondheid (met name de suikerhuishouding) en voor onafhankelijkheid. Wanneer de spiermassa teveel afgenomen is, is iemand niet meer in staat om een trap te nemen, uit de stoel op te staan, of het dagelijks leven zelfstandig uit te voeren. Om spiermassa verlies met het stijgen van de leeftijd tegen te gaan, wordt aanbevolen om te bewegen, krachttraining te doen en voldoende eiwitten in te nemen. De aanbevolen hoeveelheid eiwitten is bij ouderen hoger dan bij jongeren. Dit heeft te maken met een zeker mate van eiwitresistentie met het stijgen van de leeftijd, wat inhoudt dat de bouwstenen van eiwitten – aminozuren – bij ouderen minder makkelijk in de spieren worden ingebouwd. Dus wordt er gesuggereerd dat een grotere eiwitinname deze resistentie mogelijk kan compenseren. Voor actieve ouderen wordt een inname van 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht aanbevolen. De eiwitinname kan het beste verdeeld worden over de dag (alle 3 de maaltijden), waarbij een portie eiwitten voor het slapen gaan aan te bevelen is voor ouderen. Gedurende de rust van de nacht treedt er spierherstel op waarbij de aanwezige aminozuren goed ingebouwd worden in de spier. De kwaliteit van de eiwitten speelt ook een rol. Eiwitproducten met een hoog gehalte aan het aminozuur leucine zijn extra goed voor de spieropbouw (melk, kaas, kip, rundvlees, tonijn, zalm).

Uit diverse studies is gebleken dat ook in kwetsbare ouderen er nog effecten te behalen zijn op spiermassa en functionaliteit wanneer de eiwitinname verhoogd wordt in combinatie met krachttraining. Het voorkomen van spierverlies door tijdig de eiwitinname in de voeding te verhogen en krachttraining toe te voegen aan een reeds fysiek actief leven is nog veel beter. Eiwitten hebben alleen een gunstig effect op spieren als er ook bewogen wordt, anders doen de eiwitten niets.

Eiwitrijke voedingsproducten zijn granen, noten, bonen, peulvruchten, vis, kip, zuivel, vlees maar ook soja, erwt, rijst en aardappel. Ook zijn er in alle winkels eiwit verrijkte producten te koop.

Neem vrijblijvend contact met mij op

"*" geeft vereiste velden aan