Scheurkalender bestellen
11-01-2025 / 12-01-2025

Kun je ook aan gezonde dingen verslaafd raken?

Ja dat kan! Hoewel gezonde activiteiten aanvankelijk voordelen kunnen opleveren, kunnen ze schadelijk worden als ze tot een obsessie uitgroeien.

Ja, het is mogelijk om verslaafd te raken aan gezonde activiteiten, en dit fenomeen wordt wel “positieve verslaving” genoemd. Hoewel de term “verslaving” vaak negatieve connotaties heeft, kunnen ook gedragingen die doorgaans als gezond worden beschouwd, zoals sporten of gezond eten, problematisch worden wanneer ze buitensporig worden nagestreefd of controleverlies veroorzaken. Hieronder staan enkele wetenschappelijke inzichten over positieve verslavingen

2. Verslaving aan Sporten

Overmatige lichaamsbeweging kan leiden tot een aandoening die “exercise addiction” wordt genoemd. Dit is een toestand waarin iemand een dwangmatige behoefte voelt om te sporten, vaak ten koste van fysieke gezondheid (oa. afvallen)en sociale relaties. Mensen met deze aandoening kunnen symptomen van onthouding ervaren als ze niet kunnen sporten, zoals angst of depressie.

Sommigen onder ons willen gewoon heel veel en heel lang sporten en zichzelf voortdurend uitdagen met nog meer. Onderzoek laat zien dat mensen die jarenlang heel veel sporten (ultralopen, vele marathons) meer aderverkalking hebben dan mensen die wat gematigder sporten. Dus voor de gezondheid zijn deze extreme uitspattingen niet aan te bevelen. Of we hier te maken hebben met een verslaving hangt van andere bijkomstige gedragingen af, zoals effecten op sociale relaties of werk.

2. Orthorexia Nervosa

Orthorexia nervosa is een aandoening waarbij iemand een ongezonde obsessie ontwikkelt voor gezond eten. Dit kan resulteren in restrictief dieetgedrag en een excessieve focus op de kwaliteit van voedsel. Mensen met orthorexia kunnen sociale en fysieke problemen ondervinden, zoals isolatie of voedingstekorten. Hoewel orthorexia niet officieel is erkend als een eetstoornis in de DSM-5, wordt het steeds meer erkend in wetenschappelijke literatuur als een zorgwekkende toestand.

3. Verslaving aan Werk (Workaholisme)

Zelfs activiteiten zoals werken, die sociaal als positief worden gezien, kunnen problematisch worden. Workaholisme is een term die wordt gebruikt om de situatie te beschrijven waarin iemand een ongezonde drang voelt om buitensporig te werken, vaak ten koste van gezondheid en persoonlijke relaties.

Dus, hoewel deze gezonde activiteiten aanvankelijk voordelen kunnen opleveren, kunnen ze schadelijk worden als ze tot een obsessie uitgroeien. Het is belangrijk om een balans te vinden en te erkennen wanneer gezond gedrag problematisch wordt, dit is echter niet zwart-wit, er is een groot grijs gebied. Het begrijpen en herkennen van deze vormen van verslaving is echter cruciaal voor het behouden van een gezonde leefstijl zonder negatieve bijwerkingen.

 

 

Neem vrijblijvend contact met mij op

"*" geeft vereiste velden aan